#eSport

Gamen als sport?

Jongerenwerker Niels van Beek roept jongeren in onze gemeente op om met ideeën te komen.

Thema 2 | Wij leren bewegen

Videogames spelen als een vorm van sport… De geleerden zijn het er nog niet over eens of je gamen als een sport mag beschouwen. Toch doet eSport – afgeleid van Electronic Sport – langzaamaan zijn intrede in de huidige maatschappij. De term eSport wordt gebruikt voor het competitief spelen van computerspellen. Jongerenwerker bij Synthese, Niels van Beek, zou daar graag nog iets aan toe willen voegen. Als het aan hem ligt, bewegen jongeren in onze gemeente straks fysiek, dus gewoon in een zaal of in de buitenlucht, waarbij ze op een slimme manier digitale punten verzamelen die ze verzilveren in de virtuele wereld. Klinkt abracadabra? Niels legt het uit!

“Ken je de game Call of Duty?”, trapt Niels enthousiast af. “Stel je nou eens voor dat we dat spel ook kunnen spelen – zonder game-consoles, maar ‘in het echt’ – bijvoorbeeld in Sporthal de Schans?” Call of Duty is een van de beroemdste vechtgames wereldwijd. Inmiddels kent het spel verschillende edities die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, maar tegenwoordig worden ook futuristische settings gebruikt. Niels ziet het al helemaal voor zich, maar het idee kwam van een aantal leerlingen van BC Broekhin. “We praten al langer met de gemeente over ideeën om jongeren meer aan het sporten te krijgen”, vervolg Niels. “Natuurlijk kunnen wij wel dingen verzinnen, maar het leek ons een beter idee om jongeren zelf te vragen naar hun behoeften. Zo kwam het thema eSport ter tafel.”

Risk met een vleugje Pokémon Go

Uiteindelijk stierf het idee een stille dood. “Enerzijds zonde”, aldus Niels, “anderzijds ook begrijpelijk. Andere prioriteiten.” Toch houdt het idee de jongerenwerker nog steeds bezig. Concrete praktijkvoorbeelden elders in Nederland heeft hij nog niet gezien. “Maar wellicht moet ik eens op het web op zoek naar voorbeelden uit Amerika of Azië. Daar lopen ze toch voorop in dit soort dingen.” Zelf heeft hij ook al een idee voor een spel, een beetje geïnspireerd op het bordspel Risk met een vleugje Pokémon Go en gebaseerd op de techniek van Strava (GPS app voor fietsers). “Ik beeld me in dat je door te bewegen – te wandelen of rondjes te rennen – en voorzien van een GPS tracker virtueel terrein kunt veroveren. Als voorbeeld: degene die het vaakst een rondje rond de markt rent, is in de ‘eigenaar’ van dat gebied. Zo kunnen inwoners van het dorp tegen elkaar strijden, punten verdienen en ‘landje pik’ spelen. Ik kan me voorstellen dat zoiets enorm motiveert om te gaan bewegen. Immers, als je ziet dat een ander jouw territorium heeft ingepikt, wil je toch revanche.”

Volgens Niels kun je lang discussiëren over de waarde van gamen als sport, maar hoort een dergelijke ontwikkeling bij de huidige tijdgeest. “Wat we niet willen, is jongeren nóg meer motiveren om thuis achter de computer te zitten. Dat is wat mij betreft ook zeker geen sporten. Maar techniek – ook mobiele technologie – is anno 2018 niet meer weg te denken in onze maatschappij. Dan kunnen we die techniek maar beter inzetten om ons doel te bereiken.”

Kom maar op met die ideeën

Hoewel Niels echt het potentieel van eSport ziet, ligt het initiatief in onze gemeente in eerste instantie bij de doelgroep: de jongeren zelf. “Als zij aangeven hier iets in te zien, dan ga ik samen met hen én gemeente Beesel aan de slag om het idee handen en voeten te geven.” Niels wil dan ook langs deze weg jongeren oproepen om hun ideeën – hoe wild ook – bij hem te droppen. “Stuur me een mailtje (n.vanbeek@synthese.nl), bel me of stuur me een appje (06-40 06 23 22) en dan gaan we in gesprek… Lijkt me hartstikke gaaf.”

Sportnota gemeente Beesel 2019 - 2022