-- Thema 4-

Ruimte voor sport en bewegen

Gemeente Beesel maakt zich sterk voor een ruimte die uitnodigt tot bewegen. Dat gaat verder dan voor sport aangemerkte ruimten zoals sporthallen en buitensportaccommodaties. Ook de openbare ruimte – dichtbij huis, school of het werk – moet inwoners verleiden om te bewegen.

De sportaccommodaties in gemeente Beesel

Binnensport

Met ingang van 2017 beheert Stichting Beheer Binnensportaccommodaties Beesel (stichting BBB) de binnensportaccommodaties. We willen dat inwoners van onze gemeente gebruik kunnen maken van kwalitatief goede sportaccommodaties, die gastvrij, fris, schoon, toegankelijk en veilig zijn. Stichting BBB wil graag meer betrokkenheid van gebruikers. De stichting wil De Schans transformeren van een ‘sporthal’ tot een bruisende locatie voor sport, bewegen en ontmoeting. Naast beheer en exploitatie van de accommodaties, zet de stichting in op meer samenwerking tussen verenigingen en verbindingen met andere partners en aanbieders. Dit komt de vitaliteit van verenigingen ten goede, evenals de bezetting van accommodaties en de mogelijkheid om mensen te ontmoeten.


Buitensport

De afgelopen jaren hebben verenigingen, mede dankzij de ondersteuning van de gemeente, geïnvesteerd in de buitensportaccommodaties. Sportpark de Solberg, sportpark Dijckerhof, Manege de Vossekuil en de accommodatie van TC Ruiver zijn toekomstbestendig. TC Bronshout heeft plannen om te investeren en daarmee de accommodatie toekomstbestendig te houden.

Leidraad voor accommodaties

Gemeente Beesel heeft een aantal globale richtlijnen opgesteld voor haar rol ten aanzien van accommodaties:

  1. Het handhaven van accommodaties (lees: accommodaties open houden) is geen doel op zich. Maatschappelijke accommodaties moeten bijdragen aan maatschappelijke doelen.
  2. Accommodaties die financieel ondersteund worden door de gemeente moeten multifunctioneel (geschikt voor meerdere gebruiksdoelen en -doelgroepen), duurzaam en toegankelijk zijn. We stimuleren verenigingen die hierin nieuwe activiteiten ontplooien.
  3. Bij nieuwe initiatieven zoeken we samen met initiatiefnemers aansluiting bij bestaande initiatieven en activiteiten. We hanteren maatwerk. Uitgangspunt is dat we met gemeentelijke middelen geen uitbreiding van maatschappelijke accommodaties faciliteren.
  4. Initiatieven van onderop die aansluiten bij Blij In Beesel stimuleren we, mits de initiatieven toekomstbestendig zijn.


Bovenstaande punten geven ons richting bij nieuwe accommodatie-ontwikkelingen.

De openbare ruimte

Toeristen weten het al lang: onze gemeente is een walhalla voor wandelaars, fietsers en ruiters. Voor inwoners lijkt onze natuur soms nog een verborgen parel. De afgelopen jaren heeft gemeente Beesel geïnvesteerd in een netwerk van prachtige wandel-, fiets- en ruiterroutes. Verder heeft elke kern speelgelegenheden in de openbare ruimte en een trapveld. We willen in de toekomst niet alleen plek reserveren om te spelen. We hebben de ambitie om ook met de inwoners na te denken over wat we daar aanbieden en hoe speelruimten het beste kunnen uitdagen tot beweging en creativiteit. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie om de openbare ruimte in te richten, aansluitend bij de wensen en behoeften van inwoners. Maar wel altijd gericht op gezond gedrag. Dit vraagt om goede interne afstemming tussen afdelingen binnen onze gemeente en met partijen daarbuiten. Een ruimte die uitnodigt tot gezond gedrag verdient ook een prominente plek in de omgevingsvisie.

Duurzaamheid

Beesel wil in 2030 klimaatneutraal zijn en fors inzetten op energiebesparing en duurzame energieopwekking. De relatie met Sport en Bewegen lijkt misschien op het eerste oog niet zo voor de hand liggend, maar hij is er wel degelijk. Gezonde vormen van bewegen zijn duurzaam, maar we willen ook letterlijk (sport)accommodaties verduurzamen. Hierin werken we actief samen met lokale beheerders van sportaccommodaties.

Ambities en acties

  • De infrastructuur en gebouwen zijn op orde. Dat willen we zo houden. We stimuleren samenwerking tussen verenigingen, beheerders van sportaccommodaties en zorg en welzijnsactiviteiten in de wijken.
  • De openbare ruimte nodigt uit tot Sport en Bewegen. De verenigingsondersteuner, JOGG-regisseur en sportconsulent ondersteunen initiatieven die passen binnen dit kader.
  • De fysieke omgeving zodanig inrichten, dat deze bewegen en spelen stimuleert en de creativiteit prikkelt (met bijvoorbeeld het gebruik van elementen uit de natuur).
  • Verbinden van ambities op het gebied van Sport en Bewegen en ambities op het gebied van duurzaamheid. Een werkgroep van de gemeente, beide voetbalverenigingen, korfbalclub Roka en energiecoöperatie 'Joris Wekt Op' onderzoeken samen of de sportparken kunnen bijdragen aan duurzaamheidsambities. En of deze duurzaamheidsmaatregelen kunnen leiden tot extra middelen voor realisatie van sportambities.

Ingezonden ideeën

  • Fitness toestellen voor ouderen Heyackerstraat.
  • NK stoepranden.
  • Outdoor sportvelden voor (beach) handbal en volleybal.
  • Trimbaan in de omgeving zwembad, sporthal om laagdrempelig sporten een boost te geven. Met periodiek begeleiding om het gebruik te stimuleren.

Sportnota gemeente Beesel 2019 - 2022